Author Topic: Query re car not driving.  (Read 79 times)

Offline amckenna

Query re car not driving.
« on: February 23, 2021, 05:37:09 AM »
Hi, I have recently restored a 1963 classic mini 850.
Motor and gearbox fully reconditioned and the motor runs fine but when I put it in gear, it does not want to drive. It feels like foot is on the brake while trying to accelerate. Any ideas as to what the problem could be???

Offline Willie_B

  • CREW
  • 1275cc
  • *****
  • Posts: 1277
  • Total likes: 87
  • He who laughs last, thinks slowest.
    • Lilburn, GA,
Re: Query re car not driving.
« Reply #1 on: February 23, 2021, 06:07:33 AM »
When I got the moke I am rebuilding now it did the same thing. The brake and clutch pedal were seized to the pivot shaft. So when you pushed the clutch the brake pedal went down also. Not enough power to overcome that.
« Last Edit: February 23, 2021, 11:06:36 AM by Willie_B »

Offline MiniDave

Re: Query re car not driving.
« Reply #2 on: February 23, 2021, 10:06:32 AM »
I think WillieB is onto something with his comment....does the car roll freely otherwise?

BTW, welcome to our forum! post up some pics of your car when you can, we'd love to see it!
1989 Cooper Racing Green
2009 Clubman S
2014 Audi Allroad

Offline LarryLebel

Re: Query re car not driving.
« Reply #3 on: February 23, 2021, 11:49:47 PM »
If it doesn't roll maybe the brakes are locked on. If so you could have the wrong push rod for the brake master cylinder that doesn't allow the hydraulic fluid to drain down.

Offline amckenna

Re: Query re car not driving.
« Reply #4 on: February 24, 2021, 12:52:37 AM »
Thanks for the info. The car rolls freely when out of gear and also all wheels turn when jacked off the ground. I will check accelerator and break pedal but should be OK as the were removed from the car, cleaned and repainted.